Jak vybrat správnou pánev, aby sloužila dlouho a spolehlivě? V široké nabídce pánviček najdete pánve mělké i hluboké, pánve maličké na jedno volské oko i široké na tři řízky, pánve WOK na poctivou domácí čínu, pánve na indukci, masivní pánve na každodenní použití, pánve s keramickým povrchem, pánve na lívance a palačinky, pánve černé, červené, bílé……..už se v tom začínáte trochu ztrácet? Poradíme Vám k tomu nejlepšímu výběru ideální pánve jen pět důležitých kroků. Pět kroků, které Vám pomůžou se rozhodnout tak, aby pánev sloužila dlouho a dobře, uvařené produkty skvěle chutnaly a byly snad i trochu zdravější díky použití méně tuku. I když..…..naše maminky a babičky vždycky říkávaly, že řízek by měl na pánvi plavat :-)
První rozdělení pánviček by mělo být podle typu sporáku, který doma máte nebo si chcete pořídit s novou kuchyní. Všechny pánvičky samozřejmě fungují na plynovém, sklokeramickém i plotýnkovém vařiči, ale na indukci již musíte vybírat pečlivěji. Na indukční plotýnku již potřebujete pánev, která má svoje sendvičové dno uzpůsobené na tento druh sporáku. V dnešní době je již ale naprostým standardem široký výběr pánviček na indukci.
Když máte roztříděno podle typu sporáku, rozmyslete si jak velkou pánev vlastně potřebujete. Pokud smažíte pro více strávníků rozhodně doporučujeme pánvičky s průměrem 28cm, kde můžete najednou udělat tři řízky nebo opravdu pořádnou omeletu. Budete mít rychleji hotovo a u poslední várky už nebude tuk tolik „unavený“. Na jeden řízek bohatě stačí pánvička o maximálním průměru 24cm. Na malou pánvičku spotřebujete podstatně méně tuku a samozřejmě i méně energie při vaření. Na přípravu domácí číny je ideální WOK pánev, která je krásně vysoká a tvarově ideální pro tento druh přípravy. Když doma milujete lívance nebo palačinky, nesmí pak u Vás na sporáku chybět speciální pánev, která usnadní přípravu těchto velmi nejen dětmi oblíbených dobrot.
Velmi důležitým faktorem při výběru pánvičky je i četnost používání. Pokud máte rádi smažená jídla, čínu, míchaná vajíčka či další pánvičkové dobroty a pánev je u Vás v permanenci téměř každý den, rozhodně se vyplatí investice do masivnější odlévané pánve. Silnější materiál těla pánve je odolnější vůči poškození a zároveň perfektně rozvádí a udržuje zvolenou teplotu po celém povrchu pánve. Pánev je sice těžší, ale rozhodně Vás mile překvapí svými vlastnostmi. Pokud ale budete chtít lehkou kvalitní pánvičku, rozhodně Vás uspokojí klasická pánvička. Zde se snoubí ideální kombinace kvality a ceny. Navíc si zde můžete pohrát i s barevnou kombinací. Linie pánví v praktické červeno-šedé kombinaci, krásná a nadčasová linie v barvě Champagne nebo moderní řada s designem neleštěného tmavého kamene.
Velmi důležitý je pochopitelně i povrch pánve. V dnešní době je již samozřejmostí kvalitní nepřilnavý povrch. Díky nepřilnavému povrchu je příprava pokrmů jednodušší a můžete použít méně tuku. Samotný povrch bohužel nezabrání spálení jídla, když si jen na skok odskočíte od sporáku, ale následné odstranění připálenin a nečistot je díky takovému povrchu hračka. Údržba pánve je díky tomu jednodušší a rychlejší aniž by utrpěla jeho kvalita a vlastnosti. Pánvičky se mohou mýt v myčce na nádobí i běžnou jarovou vodou ve dřezu. Rozhodně se ale při mytí pánve vyhněte používání drátěnek, písků či jiných agresivních látek. Před mytím nechte pánev vychladnout, abyste při odstraňování nečistot povrch nenarušili. Samotná údržba povrchu je opravdu velmi důležitá pro životnost pánve. Buďte šetrní a pánev se Vám odvděčí svou dlouhověkostí….
Když už máte vybranou tu správnou pánev, je důležité si pořídit vhodné doplňky. Při vaření na pánvi používejte ideálně dřevěné, silikonové nebo nylonové náčiní. Určitě se vyhněte ostrému náčiní, které by mohlo povrch narušit a nenávratně poškodit. Nikdy na pánvi ani nekrájejte běžným nožem. K pánvi se Vám může hodit i skleněná poklička na dušení a při smažení je perfektním pomocníkem ochranné sítko. Díky němu nebudete mít zaprskanou celou kuchyni, přitom budete moci sledovat průběh smažení a potraviny se nebudou dusit.
A jak pánvičku uskladnit? Na rukojeti má pánev oko, aby se mohla pověsit. Nebo si jí jednoduše uložte do skříňky či šuplíku. Pokud ale máte pánviček více, určitě si mezi ně při skladování dejte proložku. Ta zabrání poškrábání povrchu pánve.
Výběr té nejlepší pánvičky není žádná věda, ale ne vždy je jednoduchá orientace v širokém výběru. Snad jsme Vám alespoň trochu poradili.
Přejeme dobrý výběr, příjemné vaření a hlavně…..DOBROU CHUŤ!