Velikonoční mazanec – tradiční chuť svátků jara
Velikonoce bez voňavého mazance? To by snad ani nešlo. Tenhle nadýchaný bochánek s křupavou kůrkou, rozinkami a křížkem navrchu patří k neodmyslitelným součástem českých svátků jara. Už naše prababičky zadělávaly těsto dlouho dopředu, s láskou ho nechávaly kynout a během pečení provoněly celý dům.
Mazanec je symbolem nového života a hojnosti. Dříve se pekl ve velikonočním týdnu – ten první byl tzv. sváteční, určený na Boží hod velikonoční, druhý se nechával „na potom“. Dnes se u nás peče spíše pro radost – a vůně čerstvě upečeného mazance je stejně kouzelná jako před sto lety.
Tradiční recept na velikonoční mazanec
Tento recept je léty prověřený, jednoduchý a zvládne ho i ten, kdo se s kynutým těstem zatím moc nekamarádil.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 100 g rozpuštěného másla
- 250 ml vlažného mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 80 g rozinek (předem namočených v rumu nebo horké vodě)
- 1 vejce na potření
- plátky mandlí na posypání
Postup: nejdříve kvásek: v menší misce rozmíchejte droždí s lžičkou cukru a trochou vlažného mléka. Přidejte lžíci mouky a nechte cca 10 minut vzejít na teplém místě. Příprava těsta: do mísy nasypte mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidejte žloutky, vlažné mléko, kvásek a rozpuštěné (ne horké!) máslo. Vypracujte hladké těsto – ideálně ručně nebo robotem s hnětacím hákem. Na závěr zapracujte okapané rozinky. Kynutí: těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout cca 60–90 minut, dokud nezdvojnásobí objem. Tvarování bochánku: těsto přesuňte na lehce pomoučený vál, vytvarujte kulatý bochánek a přendejte na plech s pečicím papírem. Druhé kynutí: zakryjte a nechte ještě 20–30 minut kynout. Závěrečné zdobení: ostrým nožem nebo nůžkami nařízněte nahoře na povrchu kříž (přibližně 10cm). Potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečení: troubu předehřejte na 170 °C (horkovzduch na 160 °C) a pečte cca 35–45 minut. Pokud mazanec rychle tmavne, přikryjte ho alobalem. Vychladnutí: po upečení nechte mazanec vychladnout na mřížce. Krájejte až zcela vychladlý – i když to dá práci vydržet! 😊
Tipy navíc:
- nezapomeňte rozinky předem máčet – nebudou vysušovat těsto a budou krásně měkké
- máslo nesmí být horké, jinak zabije droždí
- těsto musí být vláčné, ale ne lepkavé – přidejte trochu mouky nebo mléka dle potřeby
- pokud chcete mazanec bohatší, přidejte i trochu nasekaných mandlí nebo kandovaného ovoce
Bude se hodit 👍🏼
- přesná kuchyňská váha
- zadělávací mísa na těsto
- silikonový vál na těsto
- plech na pečení
- papír na pečení
- dřevěné vařečky na hnětení těsta
Jak mazanec správně skladovat, aby vydržel?
Upečený mazanec nechte vždy úplně vychladnout a pak ho zabalte do čisté utěrky nebo pergamenového papíru – ne do igelitu, aby „nedýchal“. Uložte ho na chladnější místo, ideálně do chlebníku nebo vzdušné nádoby. Takto vydrží vláčný 2–3 dny. Pokud pečete s předstihem, můžete mazanec i zamrazit – nejlépe nakrájený na plátky a dobře zabalený. Po rozmrazení bude chutnat téměř jako čerstvý.
Bude se hodit 👍🏼