Vánoční pečení: Nejlepší recepty na tradiční i moderní cukroví.
Pečení vánočního cukroví je víc než jen kuchařská činnost – je to chvíle, kdy se v kuchyni mísí vůně vanilky, skořice a medu, zatímco se rodina schází u stolu a tvoří.
Přinášíme vám nyní výběr pěti tradičních českých receptů a příště ukážeme i pět netradičních zahraničních inspirací, které na vašem stole zazáří. Pojďme se do toho pustit!
Vanilkové rohlíčky
Pečení: ideálně začátkem prosince, aby se stihly rozležet.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 80 g moučkového cukru
- Vanilkový cukr na obalení
Postup: v míse nebo na vále smíchejte mouku, cukr a ořechy, přidejte změklé máslo a rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici. Poté tvarujte malé rohlíčky, klaďte na plech s pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 10 minut. Ještě teplé obalte ve vanilkovém cukru.
Vanilkové rohlíčky jsou tradiční české vánoční cukroví, které se vyznačuje jemnou, křehkou strukturou a výraznou vanilkovou vůní. Po upečení se ještě teplé rohlíčky obalují v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem, což jim dodává charakteristickou sladkost a vůni. Jejich půlměsíčkový tvar a jemná chuť činí z vanilkových rohlíčků neodmyslitelnou součást vánočního pečení v mnoha českých domácnostech.
Bude se hodit 👍🏼
Perníčky
Pečení: koncem listopadu, aby měly čas změknout.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 200 g medu
- 100 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 2 vejce
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
Postup: med rozehřejte s máslem a nechte zchladnout. Smíchejte všechny suché ingredience, přidejte vejce a medovou směs. Vypracujte těsto, které nechte alespoň 24 hodin odpočívat v lednici. Vyválejte na tenkou placku, vykrajujte tvary a pečte při 160 °C asi 8 minut.
Tip: Pro zdobení použijte cukrovou polevu a kreativní zdobičky.
Bude se hodit 👍🏼
Pracny
Pečení: první prosincový týden.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 140 g másla
- 100 g mletých ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- skořice, hřebíček podle chuti
Postup: smíchejte všechny ingredience do hladkého těsta. Těsto vtlačte do silikonových forem nebo jednotlivých plechových formiček na pracny a pečte při 170 °C asi 12 minut. Po upečení nechte chladnout přímo ve formách.
Bude se hodit 👍🏼
Linecké cukroví
Pečení: týden před Vánocemi.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- citronová kůra
- marmeláda na slepování
Postup: vypracujte těsto, zabalte do fólie a nechte odpočinout přes noc v lednici. Vyválejte, vykrajujte tvary a pečte při 170 °C asi 8 minut. Slepujte marmeládou podle chuti. Typické linecké cukroví je světlé, máslové, často ve tvaru koleček nebo srdíček. Horní sušenka má uprostřed vykrojený malý otvor (např. ve tvaru srdíčka nebo hvězdičky), kterým prosvítá náplň z červené marmelády, obvykle malinové nebo rybízové. Povrch je často posypán moučkovým cukrem. Linecké těsto lze použít i jako základ na další vánoční pečivo, jako je plněný košíček. Můžete slepit čokoládovou pomazánkou k sobě i dvě sušenky bez otvoru. Následně nazdobíte tekutou polevou, oříškem nebo barevnými posypem a máte další luxusní cukroví velmi oblíbené nejen u dětí.
Bude se hodit 👍🏼
Vosí hnízda
Příprava: pár dní před Vánocemi.
Ingredience na těsto:
- 250 g jemně mletých piškotů
- 150 g prosátého moučkového cukru
- 100 g změklého másla
- 2 lžíce kakaa
- rum podle chuti
- piškoty na základnu hnízda (lze nahradit lineckým kolečkem)
Na krém:
- 100 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- rum podle chuti
Postup: ze všech ingrediencí vypracujte těsto, tvarujte hnízda ve formičkách. Ještě ve formičce udělejte koncem slabší vařečky do těsta důlek a plňte máslovým krémem nebo vaječným likérem. Krém připravíte smícháním všech ingrediencí do hladké konzistence. Vosí hnízda, známá také jako včelí úly, jsou tradiční české nepečené vánoční cukroví. Mají charakteristický tvar připomínající včelí úl, který se dosahuje pomocí speciálních formiček. Spodní část hnízda je uzavřena dětským piškotem. Toto cukroví je oblíbené pro svou jemnou chuť a atraktivní vzhled, který zdobí vánoční stoly v mnoha českých domácnostech.
Bude se hodit 👍🏼