Vánoční pečení - 4.díl

Recepty na netradiční vánoční cukroví. 
Přinášíme Vám čtyři netradičních receptů na vánoční cukroví, které rozšíří vaše možnosti a obohatí sváteční stůl.

Vyzkoušejte letos něco nového a netradičního. Poradíme Vám několik světových receptů na cukroví, které by mohlo přinést příjemnou změnu na slavnostní stůl.

Gingerbread Cookies (USA)

Lahodně voňavé tmavě hnědé sušenky s výraznou vůní zázvoru a skořice. Často mají tvar panáčků, hvězdiček nebo srdíček a bývají zdobené bílou cukrovou polevou, která vytváří detaily jako oči, ústa či knoflíky.

Ingredience:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 100 g másla
  • 150 g tmavého třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 150 g melasy

Postup: smíchejte mouku, sodu a koření. V jiné misce utřete máslo s cukrem do pěny, přidejte vejce a melasu. Postupně přidávejte suché ingredience, dokud nevznikne těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte odležet v lednici alespoň 2 hodiny. Vyválejte a vykrajujte tvary. Pečte při 180 °C asi 10 minut. Po upečení zdobte barevnou polevou.

Bude se hodit 👍🏼

Makronky (Francie)

Makronky jsou malé kulaté sušenky s hladkým povrchem a charakteristickým "límcem" kolem spodního okraje. Jsou křehké na povrchu a měkké uvnitř, plněné různými náplněmi, často máslovým krémem nebo ganache. Barevně jsou velmi pestré, od pastelových odstínů po syté barvy, v závislosti na použitém barvivu a příchuti. Makronky jsou elegantní francouzské cukroví, které se stalo oblíbeným po celém světě. Makronky jsou nejen lahodné, ale také esteticky atraktivní, což je činí ideálními pro slavnostní příležitosti.

Ingredience na těsto:

  • 200 g mandlové mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g krupicového cukru
  • 4 bílky
  • potravinářské barvivo

Na náplň:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup: smíchejte mandlovou mouku s moučkovým cukrem. Ušlehejte bílky do pěny, postupně přidávejte krupicový cukr a barvivo. Do pěny jemně vmíchejte směs mandlové mouky a moučkového cukru. Těsto dejte do zdobicího sáčku a tvořte kolečka na plech s pečicím papírem. Nechte zaschnout 30 minut. Pečte při 150 °C asi 12 minut. Mezitím vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem na náplň. Slepujte makronky krémem.
Klíčem k dokonalým makronkám je přesné měření ingrediencí.

Bude se hodit 👍🏼

Lebkuchen (Německo)

Lebkuchen jsou tradiční měkké německé perníčky, spojované s vánočním obdobím. Mají měkkou, vlhkou strukturu a bohatou kořeněnou chuť díky směsi koření, jako je skořice, hřebíček, zázvor a muškátový oříšek. Typicky jsou kulatého tvaru, často zdobené mandlemi nebo kandovaným ovocem. Povrch může být potažený cukrovou polevou nebo čokoládou. V některých regionech se Lebkuchen pečou na tenké oplatce, která zabraňuje přilepení těsta během pečení. Tyto perníčky jsou oblíbené na vánočních trzích a často se prodávají v dekorativních plechových dózách.
Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g medu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 50 g nasekaných ořechů

Postup: zahřejte med s cukrem a nechte zchladnout. Smíchejte mouku, sodu, koření, kandované ovoce a ořechy. Přidejte medovou směs. Vypracujte těsto, vykrajujte tvary a pečte při 170 °C asi 12 minut.
Tip: Lebkuchen se často glazují citronovou polevou.

Turrón Cookies (Španělsko)
Turrón je tradiční španělský nugát, který se v těchto sušenkách kombinuje s těstem. Sušenky jsou světle hnědé, s kousky turrónu viditelnými na povrchu. Mají jemnou strukturu a sladkou chuť s nádechem medu a mandlí, typických pro turrón.
Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g bílého nugátu (turrón)
  • 100 g másla
  • 80 g cukru

Postup: smíchejte mouku, máslo a cukr do hladkého těsta. Přidejte nadrobno nasekaný turrón. Těsto tvarujte do malých kuliček a klaďte na plech. Pečte při 180 °C asi 12 minut.
Tip: Turrón cookies podávejte s horkou čokoládou.

A co nás čeká příště?

V posledním díle našeho vánočního průvodce se zaměříme na zdobení a skladování cukroví. Prozradíme, jak cukroví uchovat čerstvé až do Štědrého dne a jak ho proměnit v ozdobu slavnostního stolu.

Těšíme se, že budete péct s námi! 🎄