DOPRAVA ZDARMA pro objednávky nad 1 500 Kč
Zákaznická podpora:731 128 629shop@kitos.cz

Velikonoční beránek - symbol svátků jara

Velikonoční beránek: tradiční symbol svátků jara

Velikonoční beránek: tradiční symbol svátků jara

Velikonoční beránek je jedním z nejtradičnějších symbolů Velikonoc. Přestože jeho podoba se v různých krajích liší, jeho význam zůstává stejný – představuje nevinnost a čistotu, která je spojována s křesťanskými Velikonocemi. Už naše babičky jej pekly jako sladkou ozdobu svátečního stolu a zároveň jako připomínku křesťanského poselství o obětování beránka. Dnes je beránek nejen symbolem jara, ale také rodinné tradice a radosti ze společného pečení.

 

Tipy a triky pro dokonalého beránka

Správná konzistence těsta – těsto by nemělo být příliš řídké, aby beránek dobře držel tvar. Pokud je příliš hutné, může být po upečení suchý.

Vymazání a vysypání formy – silikonovou formu není nutné vymazávat, ale pokud chcete mít jistotu snadného vyklopení, můžete ji lehce potřít olejem nebo máslem.

Pečení – beránka pečte na středním roštu trouby, aby se pekl rovnoměrně. Teplota by měla být mezi 160–170 °C, pečení trvá přibližně 40–50 minut.

Kontrola špejlí – před vytažením beránka z trouby proveďte test špejlí. Pokud ji zapíchnete do středu a vytáhnete suchou, je hotovo.

Zdobení – po vychladnutí můžete beránka ozdobit moučkovým cukrem, čokoládovou polevou nebo mašlí kolem krku. Oči mu můžete vytvořit z rozinek nebo čokoládových pecek.

 

Tradiční velikonoční beránek

Pro ty, kdo chtějí vsadit na osvědčenou klasiku, přinášíme tradiční třený recept, který se vyznačuje jemnou a nadýchanou strukturou.

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 120 g másla
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • špetka soli

Postup: oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Vyšleháme máslo s cukrem do pěny a postupně přidáváme žloutky. Přidáme citronovou kůru a vanilkový cukr. Vmícháme střídavě mléko a mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na beránka a pečeme na 170 °C asi 50 minut. Po upečení nechte beránka vychladnout, poté jej opatrně vyklopte a ozdobte dle libosti.

Bude se hodit 👍🏼

 

Netradiční varianta: mrkvový velikonoční beránek

Pokud chcete letos vyzkoušet něco jiného, zkuste mrkvového beránka. Tento recept dodává těstu příjemnou vláčnost a jemnou sladkost, díky které můžete ubrat množství přidaného cukru.

Ingredience:

  • 250 g nastrouhané mrkve
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka skořice
  • citronová kůra

Postup: oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme olej, nastrouhanou mrkev a citronovou kůru. Vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Opatrně zapracujeme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané formy na beránka a pečeme při 180 °C asi 45–50 minut. Po upečení nechte beránka vychladnout, poté jej opatrně vyklopte a ozdobte dle podle své fantazie.

Ať už se rozhodnete pro tradiční nebo netradiční recept, velikonoční beránek si zaslouží krásnou ozdobu. Po upečení jej můžete pocukrovat, přelít čokoládovou polevou nebo ozdobit mašličkou kolem krku. Skvěle chutná s domácí marmeládou nebo jen tak ke kávě a čaji.

Nechte letos velikonočního beránka zazářit na vašem svátečním stole!

Bude se hodit 👍🏼

 

Velikonoční pečení je krásnou tradicí, která přináší do našich domovů nejen sladké vůně, ale i společně strávené chvíle s rodinou. Pokud si chcete usnadnit přípravu, doporučujeme použít kvalitní silikonovou formu, která zajistí snadné vyklopení a krásný tvar beránka.

Užijte si Velikonoce plné radosti a dobrého jídla! 🐑🥚🌸

Články a blogy

Hledáte inspiraci? S tím vám rádi pomůžeme!

Tradiční velikonoční mazanec
Tradiční velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec – tradiční chuť svátků jara

Velikonoční beránek - symbol svátků jara
Velikonoční beránek - symbol svátků jara

Velikonoční beránek: tradiční symbol svátků jara

Smaltované nádobí: klasika, která nestárne
Smaltované nádobí: klasika, která nestárne

Smaltované nádobí má své nezastupitelné místo v kuchyních po generace.